Stress is een gevoel dat iedereen wel eens ervaren heeft. Maar niet iedereen kent alle aspecten van stress, veel dingen die gezegd worden over stress kloppen bijvoorbeeld niet of maar gedeeltelijk. Wist je bijvoorbeeld dat stress best gezond is? En dat huisdieren stress kunnen verminderen? Ik heb een aantal feiten en fabels over stress voor jou op een rij gezet.

Stressers zijn watjes: fabel

Het tegendeel is waar. Mensen die veel stress hebben, zijn perfectionistisch, hebben doorzettingsvermogen en werken enorm hard. Alleen gaan ze vaak te ver door, waardoor ze over hun eigen grens heen gaan.

Mannen en vrouwen gaan anders met stress om: feit

Uit diverse onderzoeken blijkt dat vrouwen meer stress hebben dan mannen. De oorzaak? Vrouwen willen zich op veel meer terreinen bewijzen. Daarnaast reageren mannen op een agressievere manier op stress: ze pakken het probleem meestal zo snel mogelijk aan en willen het van de baan helpen. Vrouwen proberen zich daarentegen juist eerst te verzoenen met de situatie en zoeken later pas naar een oplossing. Ook is het zo dat vrouwen het vaak veel drukker hebben omdat ze én in het huishouden met de kinderen veel werk verrichten én daarnaast ook nog een baan hebben.

Alcohol drinken vermindert de symptomen: fabel

Drinken op een dag waarop je veel last hebt van stress kan er voor zorgen dat het juist meer kwaad dan goed doet, de effecten kunnen door alcohol namelijk verergeren. Zwaar drinken verandert de chemie in de hersenen waardoor er meer cortisol vrijkomt, een hormoon dat betrokken is bij de reactie van ons lichaam op stress. Zo kan iemand die alcohol drinkt bijvoorbeeld meer angst voelen in een stressvolle situatie.

Muziek luisteren ontspant: feit

Hij staat zelfs op nummer één van de top drie om stress te verminderen: muziek luisteren. Op nummer twee staat tv kijken en op de derde plaats staat een warm bad of een warme douche nemen.

Stress kun je altijd vermijden door yoga, massage of een dieet: fabel

Net zoals mannen en vrouwen verschillend reageren op stress, probeert iedereen de symptomen op een andere manier onder controle te krijgen. Wat verlichtend werkt bij de een, kan voor een ander absoluut geen oplossing bieden. Iedereen moet voor zichzelf uitzoeken wat hen het beste ontspant en helpt te herstellen. Dat kan yoga of massage zijn, maar ook regelmatige lichaamsbeweging.

Stress is besmettelijk: feit

Stress kan, net als verkoudheid, van de ene op de andere persoon overslaan. Meestal gebeurt dat wel onopvallend omdat de meeste mensen te druk zijn om het op te merken. Daarom is het volgens psychologen belangrijk om je eigen stress onder controle te hebben, zodat niet iedereen rondom jou prikkelbaar wordt.

Iedereen ervaart stress door de symptomen: fabel

Stress beïnvloed iedereen op een andere manier. Sommigen ervaren spijsverteringsproblemen, terwijl anderen vaak naar het toilet moeten, hoofdpijn krijgen of erg moeten zweten. Slaapproblemen zijn ook een veel voorkomend gevolg. Alleen wanneer iemand vaak in aanraking komt met stress, kan het moeilijk zijn om de symptomen op te vangen omdat we ze normaliseren. Zo zullen we het bijvoorbeeld niet snel opmerken als onze ademhaling versneld is, terwijl dat wel betekent dat ons lichaam uit balans is.

Huisdieren voorkomen stress: feit

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat huisdieren vaak een grote steun zijn voor hun baasjes. Kinderen worden er rustig van en mensen die alleen wonen hebben meer gezelligheid in huis en voelen zich minder eenzaam.

Stress is altijd negatief: fabel

Sommige mensen weten misschien al wel uit eigen ervaring dat dit niet altijd klopt. Stress kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je beter presteert omdat je een bepaalde druk voelt. Een ander punt is dat mensen vaak terugkijken op bepaalde situaties en beseffen dat ze het meest hebben opgestoken van stressvolle situaties in hun leven. Goede stress zorgt ervoor dat je lichaam blijft herstellen, zodat je minder snel veroudert. Een belangrijke tip is altijd om te proberen stress om te zetten naar een positief gevoel, op die manier kun je een hoop lichamelijke kwaaltjes voorkomen.

Van stress kan je sterven: feit & fabel

Van stress zelf zal je niet ter plekken overlijden, maar aanhoudende stress kan wel levensbedreigend zijn. Zo kan het zijn dat bestaande gezondheidsproblemen door stress enorm toenemen. Niet alleen is er meer kans op hart- en vaatziekten, ook ernstige virale infecties kunnen zich sneller ontwikkelen. Ook kweken mensen vaker ongezonde gewoonten zoals overmatig eten, roken of drinken door stress.

Stress veroorzaakt puistjes: fabel

Stress veroorzaakt geen pukkeltjes of puistjes. Het kan wel zijn dat je er stress van krijgt. Doordat je gestrest bent, kun je onbewust puistjes verergeren door er veel aan te zitten. En het feit dat je erg veel last hebt van puistjes, kan er weer voor zorgen dat je meer stress hebt.

Teveel op je bord nemen zorgt voor stress: feit

Voor vrouwen is meer werk hebben dan aankunnen de grootste stressfactor. Gevolgd door gebrek aan waardering en een vervelende werksfeer. Mannen zien vooral de omgang met hun collega’s als een stressfactor.

Stress zit tussen je oren: fabel

Als stress lang aanhoudt, kun je niet alleen psychische klachten krijgen maar ook lichamelijke klachten. Zo kan je immuunsysteem er door verzwakken en kan je er een hogere bloeddruk door krijgen. Een stijve nek, hoofdpijn en schouders zijn ook veelvoorkomende klachten.

Aanbevolen artikelen