Een goede massage krijgen is heerlijk en heeft veel positieve uitwerkingen op het menselijk lichaam. Er zijn echter situaties waarbij je beter niet gemasseerd kan worden of dat dit zelfs niet goed voor je lijf is. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Als jij je laat masseren wees dan altijd open en volledig over je medische situatie en medicijngebruik. Vooraf aan de massage zal ik hier altijd naar vragen. Het spreekt voor zich dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken en als je (zelf) twijfelt, begin er dan niet aan. Laat jezelf dan eerst informeren door je huisarts of je behandelend arts. Een aantal belangrijke redenen om niet te masseren / gemasseerd te worden:

 • Koorts en griep
  Koorts is een natuurlijk reactie van het afweersysteem van het lichaam en treed op bij bijvoorbeeld bacteriële infecties en ontstekingen. Door de koorts kunnen virussen of bacteriën beter worden bestreden en het versnelt de lichaamsfuncties, waardoor cellen sneller kunnen herstellen. Omdat de stofwisseling al verhoogd is, maak je door massage de koortsreactie alleen maar erger.
 • Ontstekingen
  Dit gaat eigenlijk over hetzelfde principe als bij koorts. Er is sprake van een ontsteking als de huid rood, warm en gezwollen is. Bij locale ontstekingen kun je het ontstoken gebied niet masseren, maar andere delen van het lichaam wel. Als iemand een aandoening aangeeft die eindigt op -itis, weet dan dat het om een ontsteking gaat. Een steenpuist is ook een ontsteking, dus masseer ik daar ruim omheen.
 • Kapotte huid
  Bij een huid die open is, bijvoorbeeld een (schaaf)wond is het zeer onverstandig om daar massageolie in te smeren. Het lichaam bezig om op celniveau te herstellen. Verstoor dit proces niet en laat de aangedane huid met rust.
  Bij besmettelijke huidaandoeningen, denk bijvoorbeeld aan een koortslip / herpes, niet masseren. Littekenweefsel wat niet gevoelig is kan wel gemasseerd worden.
 • Spataderen
  Als iemand ergens één kleine spatader heeft, kun je best een ontspanningsmassage geven, maar pas daarbij geen stevige technieken toe op de plaats van de spatader. Het andere uiterste waarbij iemand veel spataderen heeft, kun je je beperken tot zachte strijkbewegingen. Stem dit altijd af met elkaar.
 • Kneuzingen, blessures, blauwe plekken
  Deze contra-indicatie lijkt een beetje op die over de kapotte huid: het lichaam is aan het herstellen en laat het met rust. Als niet medisch onderlegde masseur kan ik niet precies weten wat er aan de hand is en wat wel en niet mogelijk is. Bij een verse blauwe plek of bloeduitstorting zal ik zeker niet masseren op de aangedane plek. Bij oudere blauwe plekken kan ik je wel masseren, maar doe dit dan niet te stevig.
 • Trombose
  Deze is wat lastiger te duiden, omdat hierbij meerdere aspecten een rol spelen. De kortste stelregel is: niet masseren. Aan de andere kant kun bij iemand met bijvoorbeeld trombose in het been, heus wel een zachte rugmassage geven. We doen dit altijd in overleg met en na goedkeuring van de trombosedienst.
 • Extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid
  Hoewel een massage een positieve bijdrage kan geven aan de ontspanning van het lijf, kan het bij extreme vermoeidheid en uitputting juist te veel prikkels aan het lichaam geven. Hetzelfde geldt voor een slechte algemene gezondheid, maar wellicht kan ik je dan wel een zachte massage geven van bijvoorbeeld de voeten.
 • Zwangerschap
  De algemene stelregel hierbij is: niet masseren in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Daarna is massage wel mogelijk, maar wees ook dan zorgvuldig. Twijfel je of het kan? Er zijn veel masseurs gespecialiseerd in zwangerschapsmassage, dus breng daar een bezoek aan als je tijdens je zwangerschap gemasseerd wilt worden. Het kan je een prettige verlichting geven van zwangerschapsklachten.
 • Ernstige aandoeningen zoals: kanker, hartaandoeningen, aderaandoeningen, enz.
  Een masseur is geen medicus, dus hierbij geldt opnieuw: niet doen, tenzij je behandelend arts of huisarts toestemming heeft gegeven. En bij twijfel of als je er geen goed gevoel bij hebt, niet gaan masseren.
 • Als iemand niet gemasseerd wilt worden
  Dit klinkt misschien vanzelfsprekend of misschien zelfs lachwekkend. En toch gebeurt het wel dat iemand zo enthousiast is over massage, dat het min of meer opgelegd wordt aan een ander. “Ja, maar ik geef je dan toch iets fijns?!” Ga er maar van uit dat als iemand niet aangeraakt wilt worden, dan daar dan een reden voor is. Respecteer altijd iemands lichamelijke integriteit, zeker als het om zoiets fysieks gaat als massage. Het kan ook zijn dat iemand zich niet lekker voelt en daarom niet gemasseerd wilt worden.

Aanbevolen artikelen